
Feketeerdő lekvár:
Hozzávalók:
1 kg magozott meggy, 10 dkg ét tortabevonó
csoki felolvasztva, 0,5 dl cseresznyepálinka,
50 dkg cukor, 1 tasak Zseléfix, vagy Quittin v. más
zselésítő szer.
A megmosott, kimagozott meggyet enyhén turmixoljuk,
hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a pálinkát. A cukrot a
zselésítővel elkeverjük, és a gyümölcskeverékhez adjuk.
Az elegyet kevergetve nagy lángon felforraljuk, majd állandó
kevergetés mellett legalább három percig forrni hagyjuk.
A tűzről levesszük, üvegekbe töltjük, és jól lezárjuk.
A kimagozott meggyet turmix gépben
összedarálom. Rövid ideig főzöm, amíg a
habot elfőtte. Utána 1 kg meggyhez 40 dkg
cukrot teszek. Addig főzöm a cukorral,
míg az edényben kb. egy-két centivel lejjebb
van a lekvár szintje. Forrón, tisztára mosott üvegekbe töltöm.
Az üveg alá 2 kést teszek, így nem reped el.
Ha lecseppent az üveg szélére a lekvár, tiszta, nedves
konyharuhával letörlöm a tetejét, mert záráskor ez lehetőséget
ad arra, hogy levegő kerüljön a lekvárba. Rácsavarom a tetőt
és fejtetőre állítom az üveget. Ha nem folyik ki a lekvár,
akkor jól zár a tető.
Így nem kell bele tartósítószer. Fejtetőn állítva pokrócba
takarom és ott hagyom kihűlni. Minden lekvárt így teszek el.
Nem kell bele szalicil és nem penészedik.
Ha penészedik, akkor rosszul zárt tető, azt el kell dobni.
Jó befőzést és finom süteményeket, ételeket a lekvárral.
Jó befőzést és finom süteményeket, ételeket a lekvárral.
Hné H. Zsuzsa / elotisza.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése