
A spórolásnak egy nagyon kellemes módja a befőzés.
Lehet, hogy nem akkor kellemes, hanem amikor esszük.
Kajszibaracklekvár:
A jó érett kajszibarackot megmosom, forró vízbe dobva
meghámozom. A kimagozott barackot nagy tálba teszem,
valamennyi cukrot teszek rá és egy kizárólag befőzéshez
használt fakanállal addig keverem nyersen, amíg teljesen
szétmállik. Nem baj, ha nagyobb darabok is maradnak benne.
A cukor végső mennyiségét kóstolással állapítom meg.
Tiszta üvegekbe merem (nyersen!), dupla folpackkal
lezárom és így csavarom rá a tetőt jó erősen.
Nagy fazék aljára újságpapírt teszek, belerakom az
üvegeket, a tetejétől 1 ujjnyival lejjebb vizet töltök,
felforralom, magyarul kidunsztolom.
Addig szoktam dunsztolni, amíg el nem kezd szétválni
egy levesebb rész az üveg alján.
Utána szárazdunsztba teszem 1 napra.
Tartósítószert nem kell használni, még a tető alá sem
(kipróbáltam többféle módszerrel, az eredmény
ugyanaz volt), Egyedül A TISZTASÁG a döntő.
A lekvárt nem főzöm, így megmarad a természetes
íze, de mégis hőkezelem. Elnézést a
szerénytelenségért, de csak folyékony aranynak
hívom, annyira finom.
Eléggé folyós, sütibe nem használható.
Az a tapasztalatom, ha minden patyolat tiszta,
bármit el lehet tenni (dunsztolással persze)
tartósítószer nélkül, még az őszibarackbefőttet
is.
Sok sikert és jó étvágyat:
Bernáth Csilla (Szeged)/elotisza.hu
KAJSZILEKVÁR:
Hozzávalók:
1kg Gönci barackhoz 20 dkg méz vagy cukor.
A kimagozott barackot éles késsel felaprítjuk héjastul,
felfőzzük, és addig rotyogtatjuk, míg besűrül.
Közben sűrűn kavarjuk, le ne égjen.
Ha igazán finom baracklekvárt akarunk,
kevés tört magját tüllben tegyünk bele a fövés
első 20-30 percében, aztán dobjuk ki.
Főzzük tovább, és ha sűrül, belerakjuk az édesítőt.
Először csak keveset, és addig pakoljuk,
míg kijön a kívánt íz.
Vigyázat, a cukortól köpködni fog!
Ha mézzel csináljuk, már nem rottyantjuk fel újra.
Beleönthetünk kilónként 1-2 ek. barackpálinkát/
likőrt is, jól elkavarjuk együtt.
Kifőzött, még forró üvegekbe szedjük, befedjük
celofánnal, rászórunk Na-benzoátot, majd fedővel
vagy újabb celofánnal zárjuk és jó lassan, 3 nap alatt,
letakarva hűtjük (dunsztoljuk szárazon) ki.
Magját ne dobjuk ki, legjobb B 17 vitaminforrás,
ami rákellenes hatású.
elotisza.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése